Paradigm® inzulinska pumpa

Indikacije

Inzulinska pumpa je namijenjena kontinuiranoj isporuci inzulina (bazalni ritam), u različitim i promjenjivim dozama, kod osoba koje boluju od šećerne bolesti (diabetes mellitus), a ovisne su o inzulinu. Isporučuje i bolus doze kako bi podržala potrebu za inzulinom nakon uzimanja obroka i/ili pri visokoj razini glukoze u krvi (korekcijski bolus). Funkcija „Bolus Wizard“ na temelju osobnih postavki računa potrebnu količinu inzulina bolus doze, uzimajući u obzir i prisutnost aktivnog inzulina u organizmu (isporučen, ali neiskorišten).

Kontraindikacije

Terapija inzulinskom pumpom ne preporučuje se osobama koje nisu u mogućnosti ili ne žele mjeriti glukozu u krvi najmanje četiri puta dnevno i održavati kontakt sa svojim liječnikom dijabetologom. Uspješno rukovanje pumpom zahtijeva dobar vid i sluh. Medtronic MiniMed ne preporučuje pumpu osobama koje zbog smanjena vida ili oslabljena sluha ne primjećuju ili ne razlikuju njezina upozorenja i alarme.

Mjere opreza

Inzulinska pumpa koristi se jedino ultra-brzodjelujućim inzulinom. Svaki prekid u njegovoj isporuci (začepljenje unutar infuzijskog seta ili kanile, istjecanje inzulina izvan infuzijskog seta i kanile, smanjena učinkovitost inzulina, kvar inzulinske pumpe) može dovesti do hiperglikemije već unutar dva do četiri sata, a kasnije i do razvoja dijabetičke ketoacidoze (DKA) unutar četiri do deset sati. Stres (emocionalni ili zbog bolesti) kao i infekcija također mogu uzrokovati visok porast glukoze u krvi s ketoacidozom. Intenzivna kontrola i nadzor mogu izazvati učestale pojave hipoglikemije. Obvezna je kontrola razine glukoze u krvi neposredno prije odlaska na spavanje, upravljanja motornim vozilom ili strojem, jer u tim okolnostima hipoglikemija može imati opasne posljedice.

Upozorenje

Jedino se inzulin koji je propisao liječnik dijabetolog smije koristiti s ovom pumpom.
Prije rendgenskih pretraga, kompjutorizirane tomografije (CT), nuklearne magnetske rezonance (NMR) ili nekog drugog izlaganja zračenju, treba skiniti pumpu (i eventualno daljinski upravljač i odašiljač) i ostaviti je izvan tog područja. Paradigm® inzulinska pumpa podnosi uobičajene elektromagnetske interferencije, uključujući one iz sigurnosnih sustava u zračnim lukama.

Uvjeti čuvanja

 • Izbjegavati krajnosti u temperaturi – izbjegavati izlaganje pumpe i dodatne opreme temperaturama većim od 42°C ili nižim od 1°C.
 • Otopine inzulina smrzavaju se na oko 0° C i raspadaju na visokim temperaturama. Na hladnoći, pumpu treba nositi blizu tijela i pokriti je toplom odjećom. U vrućoj okolini, izbjegavati sunce i kretanje po jako viskim temperaturama, a ako je to ipak neizbježno, pumpu svakako treba zaštititi od sunca odjećom, ili je privremeno skinuti i držati kao i inzulin na hladnom, suhom i tamnom mjestu.
 • Zabranjeno je čišćenje i steriliziranje pumpe i njezine dodatne opreme.
 • Za vrijeme bavljenja sportovima u vodi, tuširanja ili kupanja pumpu treba obvezno skinuti.

Jednokratni dodatni pribor

Pumpa koristi jednokratne spremnike za inzulin i infuzijske setove koji se mijenjaju svakih dva do tri dana ili po potrebi.

Komponente sustava

Daljinski upravljač – služi za programiranje easy bolusa ili za zaustavljanje/pokretanje rada pumpe s udaljenosti.

MiniLink™ REAL-Time odašiljač – mali je ovalni disk koji se spaja na Sof-Senzor™ / Enlite senzorom™. Prikuplja podatke o razini glukoze u intersticijskoj tekućini  i putem radiosignala ih prenosi  na ekran Paradigm® pumpe.

Sof-Senzor™ / Enlite senzor™ – je elektroda koja stalno pretvara male količine glukoze ispod potkožnog masnog tkiva u električni signal koji se šalje odašiljaču, a odašiljač pumpi. Mjeri razinu glukoze prosječno 288 puta dnevno. Postavlja se pomoću aplikatora Sen-Sertera® / Enlite Sertera™.

Solutions™ softver i ComLink™ – program i link za prijenos (download) podataka na računalo (stariji modeli računala) iz inzulinske pumpe i aparata za mjerenje šećera u krvi. Pomaže u organizaciji podataka o pacijentovom inzulinu, ugljikohidratima i glukozi u dijagrame, grafikone i tablice s opsežnom analizom trendova i individualnim izvješćima o terapiji dijabetesa.

CareLink™ softver i CareLink™ USB stik – program i link za prijenos (download) podataka na računalo iz inzulinske pumpe, aparata za mjerenje glukoze u krvi i sustava za kontinuirano mjerenje glukoze pomoću senzora (Guardian® REAL-Time™). Sustav se temelji na internetu te se izvješća mogu slati liječniku i elektroničkom poštom.

Pribor i nošenje pumpe

 • etui – za nošenje pumpe na remenu
 • kopča za pumpu – za nošenje pumpe ispod odjeće
 • kožnata torbica – fina koža presvučena najlonom, dizajna prikladna i uz poslovnu i službenu odjeću. Velcro poklopac omogućuje jednostavan pristup pumpi radi programiranja. Nosi se okomito s već postojećom kopčom za remen.
 • zaštita tijekom aktivnosti – aktivni sportaši i djeca trebaju koristiti zaštitu kako bi spriječili odvajanje pumpe (Activity Guard).

PARADIGM® REAL-TIME

f525f195528ab6200598f431c918ef13_large
Prvi je sustav koji ujedinjuje inzulinsku terapiju pumpom (modeli Paradigm® X22 i X54) i kontinuirano mjerenje glukoze REAL-Time.

U svako vrijeme prikazuje izmjerenu razinu glukoze, u kojem se smjeru kreće i kojom brzinom. Pomaže u sprječavanju i ranom otkrivanju hipo- i hiperglikemije te tako smanjuje i odgađa rizik od pojave kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

 • REAL-Time “grafikoni” pokazuju trend kretanja vrijednosti glukoze i kako na njih utječu prehrana, tjelesna aktivnost, lijekovi i način života.
 • REAL-Time “kontinuiranim” mjerenjem vrijednosti glukoze moguće je intervenirati na vrijeme i tako bolje regulirati razinu glukoze u krvi.
 • REAL-Time “alarmi” obavještavaju  o niskim i visokim vrijednostima glukoze.
 • REAL-Time “strelice” označavaju smjer i stupanj kretanja te promjene u razini glukoze.

Sustav za REAL-Time kontinuirano mjerenje glukoze prodaje se posebno i nije neophodan za primarnu funkciju inzulinske pumpe Paradigm® X22 i X54 – isporuku inzulina.

PARADIGM® VEO™

82b410e09672ca0903d79ea9c42c1d8e_large

 

Prvi sustav inzulinske pumpe (Paradigm® Veo™X54) i kontinuiranog mjerenja glukoze REAL-Time s automatskim zaustavljanjem isporuke inzulina.

 • Minimalna bazalna doza je 0.025U/h.
 • Može spriječiti pojavu hipoglikemije tako da računa koja je količina inzulina još aktivna i neiskorištena od prethodnog bolusa.
 • Pomaže izbjeći hiperglikemiju upozoravajući kada je bolus za obrok izostao.
 • Upozorava svakih 5, 10, 15, 20, 25 ili 30 minuta prije nego što je dostignuta nadolazeća željena razina glukoze.
 • Upozorava kada se razine glukoze naglo mijenjaju.
 • Strelicama označava smjer i brzinu kretanja razine glukoze u posljednjih 20 minuta.
 • Upozorava kada je dostignut prag visoke ili niske razine glukoze, a ukoliko ustanovi hipoglikemiju, pumpa se automatski zaustavlja i ponovno pokreće nakon dva sata (ukoliko je sam korisnik ne pokrene).