Newsletter – Proljeće 2017

Poštovani korisnici inzulinske pumpe,

Ponavljanje je majka znanja. Tako i mi želimo ponoviti i podsjetiti na važnost prevencije i liječenja hipoglikemije.

Uzroci hipoglikemije su:                               

-nedostatna količina hrane

-prevelika doza inzulina

-previše tjelesne aktivnosti

-konzumacija alkohola

Hipoglikemiju možemo izbjeći pravilnom i redovitom prehranom te računanjem količine ugljikohidrata u namirnicama i korištenjem različitih vrsta bolusa obzirom na sastav obroka. Ukoliko se doza inzulina računa preko Bolus Wizarda koji u kalkulaciju uzima i aktivni inzulin, neće doći do nagomilavanja i prevelike doze. Za planiranu i neplaniranu tjelesnu aktivnost uvijek možemo privremeno smanjiti bazalnu dozu, reducirati bolus dozu, uzeti dodatne ugljikohidrate kroz hranu ili tekućinu. Prije fizičke aktivnosti GUK bi trebao biti između 8-10 mmol/L.  A što se tiče alkohola…budite mudri: u principu ga izbjegavajte, ali ako pijete vino neka ga bude malo ali kvalitetno (nema puno šećera) i konzumirajte ga uz obrok, nikad na tašte. Ako pijete ne vozite. I ne vozite ako vam je  GUK ispod 5,5 mmol/L.

Preporučamo da uvijek imate na dohvat ruke glukozne bombone za tretiranje hipoglikemije jer sadrže poznatu količinu ugljikohidrata, pakirane su u praktičnim ambalažama, dostupne u svakom dućanu ili ljekarni te ih možete držati u džepu, torbici ili autu.

Kod kuće u frižideru uvijek imajte glukagon kit sa valjanim rokom upotrebe te o njegovoj primjeni upoznajte osobe iz svoje bliže okoline.   

 Protokol u slučaju hipoglikemije: pravilo 15

  • Unesite 15 g jednostavnih ugljikohidrata
  • Unesite 15 g složenih ugljikohidrata
  • Zaustavite isporuku inzulina preko pumpe na 15 minuta

Provjerite razinu GUK-a nakon 15 minuta i ponovite postupak ako razina nije iznad 3,9mmol/L. Ukoliko nakon ponovljenog postupka razina nije veća od 3,9 mmol/L, kontaktirajte svojeg liječnika.

Više o hipoglikemiji možete pročitati ovdje.

Vaš MediLigo tim