Newsletter – jesen 2019 – Savjeti za brigu i njegu vaše inzulinske pumpe – Upute za pomicanje sata unatrag na vašoj pumpi

           

                                                         Savjeti za brigu i njegu vaše inzulinske pumpe 

  Pravilna briga o vašoj inzulinskoj pumpi važna je za njezin rad i dužinu trajanja. Medtronic inzulinske pumpe su izrađene po najvišim standardima kvalitete kako bi bile dovoljno izdržljive kao dio vaše svakodnevnice, a vremenom „postaju i dio vas“. Zato je bitno slijediti ove savjete kako bi uređaj trajao i ostao isparavan što duže.

  1. Prije rukovanja pumpom operite i osušite ruke. Upotrebljavate li kremu za ruke, losion za sunčanje ili sredstva protiv insekata, pranjem uklonite njihove ostatke s kože.
  2. Otvarajte i zatvarajte poklopac baterije novčićem (deblji novčić je bolji). Zategnite lagano sve dok ne osjetite otpor, a utor se nalazi u vodoravnom položaju. Prečvrsto zatezanje poklopca može dovesti do toga da se nepovratno zaglavi.
  3. Nemojte pritiskati tipke noktima, već jagodicama prstiju kako ne bi došlo do oštećenja na tipkama.
  4. Zaštitite svoju pumpu prilikom nošenja, uložite je u torbicu ili navlaku. Nosite li pumpu na plastičnoj kopči, odaberite silikonsku navlaku kao dodatnu zaštitu od oštećenja.
  5. Zaslon pumpe nosite uvijek okrenut prema van, od tijela. Čuvajte tipke od znoja i vlage. Zaštitni poklopac za kanilu nemojte nositi u torbici s pumpom na strani na kojoj je ekran, jer se ekran može vremenom izgrebati i oštetiti. Zaštitite dodatno pumpu ako je nosite prilikom vježbanja ili ako je vani zaista vruć dan. Odaberite bolje izoliranu torbicu od vodootpornog materijala kao što je sportska zaštitna navlaka. Kod kontaktnih sportova poput nogometa, košarke, rukometa i sl., najbolje bi bilo da se odvojite od uređaja, kako ne bi došlo do fizičkog oštećenja pumpe.
  6. Ponekad prebrišite pumpu vlažnom, čistom krpicom koju ste prethodno uronili u mješavinu vode i blagog sapuna. Unutrašnjost poklopca baterije možete očistiti suhim štapićem za uši, a suhom i čistom krpicom možete dosegnuti i unutar odjeljka za bateriju ako vidite da je potrebno. Želite li dezinficirati svoj uređaj, upotrijebite samo alkoholne maramice. Pumpu nikada nemojte čistiti sa univerzalnim sredstvom za čišćenje ili sredstvom za čišćenje stakla.
  7. Skinite pumpu tijekom kupanja ili tuširanja. Ako ćete provesti cijeli dan na plaži ili bazenu, odvajajte se samo prilikom ulaska u vodu. Ako ste skinuli pumpu, sav svoj pribor držite na sigurnom mjestu daleko od direktnog sunca. Primjetite li vlagu na vašoj pumpi, obrišite je suhom i čistom krpom. Možete provjeriti da li je sve u redu tako da odaberete Self-test iz Utilities izbornika.
  8. Ukoliko idete na neku od pretraga koje uključuju RTG, CT ili MRI skinite pumpu i odložite ju izvan prostorije u kojoj se pretraga obavlja. Takve vrste zračenja mogu dovesti do kvara na vašem uređaju.
  9. Prilikom sigurnosne provjere u zračnoj luci svoju pumpu, odašiljač i senzor možete ostaviti na tijelu ukoliko prolazite kroz detektor metala. Međutim, ukoliko prolazite kroz „ full body scanner “ koji je također jedan oblik RTG zračenja, pumpu, odašiljač i senzor bi trebalo skinuti. Pumpu, odašiljač i senzor nemojte izlagati ni RTG skenerima za provjeru ručne prtljage.

 

Također Vas želimo podsjetiti na zimsko računanje vremena u noći sa subote 26. na nedjelju 27. listopada te navodimo postupak kako vrijeme na inzulinskoj pumpi pomaknuti jedan sat unatrag.

Paradigm serije (712, 722, Veo 754) – Main Menu >ACT – Utilities>ACT – Time/Date Setup>ACT – Odaberite 24 hour Setup>ACT – Pomaknite donjom strelicom sat koji treperi za jedan unatrag i potvrdite s ACT

640G inzulinska pumpa – Glavni Izbornik – Utilities – Time&Date – Izjeniti sat – Spremiti izmjenu odabirom opcije „save“

Postavljanje novog vremena potrebno je napraviti i na aparatićima za mjerenje šećera u krvi.

 

Vaš Mediligo Tim